Niniejszy tekst nie aspiruje do miana pracy naukowej.
Nie będzie odnośników do naukowych tekstów źródłowych, natomiast zakotwiczony będzie w wiedzy zdobytej w ciągu wielu lat praktyki lekarskiej i w zdrowym rozsądku.
Często bywa, że przyczyną problemów z zajściem w ciążę, donoszeniem czy wieloma chorobami, które objawią się w ciąży i nie tylko, jest nieprawidłowa dieta, w której mogą pojawiać się niedobory niezbędnych witamin, minerałów, aminokwasów i innych składników odżywczych. Klucz do sukcesu tkwi w JELITACH.
To w jelitach zaczyna się i często kończy nasze zdrowie. To jest nasz drugi mózg!
Przez lata w naszych jelitach gromadzą się gnilne produkty przemiany materii, grzyby, pasożyty, które uwalniają toksyny zatruwające organizm przyszłej mamy (ojca też) i nas wszystkich co prowadzi do obniżenia odporności organizmu.
To właśnie prawidłowa flora bakteryjna w jelitach decyduje czy dziecko będzie zdrowe, czy będzie miało silny układ odpornościowy. W obecnych czasach ziemia jest wyjałowiona i nie zawiera niezbędnych do życia minerałów, a warzywa i owoce niezbędnych witamin.
Mało tego, produkty te zawierają wiele szkodliwych substancji, które nieświadomie spożywamy ze wszystkimi pokarmami, a nawet wodą – (opryski, nawozy sztuczne, roundup, metale ciężkie, antybiotyki, którymi karmione są zwierzęta hodowlane). Prowadzi to do uszkodzenia kosmków jelitowych i tak zwanego jelita przesiąkliwego, toksyny wnikają do naszego organizmu i zatruwają go, powstają kompleksy antygen – przeciwciało, a to leży u podstaw praktycznie wszystkich chorób przewlekłych.
Wymienię tylko kilka: wole Hashimoto, astma, alergie, choroba Alzheimera, schizofrenia, depresja, łuszczyca,insulinoporność, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, nowotwory, cukrzyca, endometrioza, migreny, choroba Leśniewskiego-Crohna itd. – można wymieniać w nieskończoność.
Leczenie chorób przewlekłych przez współczesną medycynę jest jedynie objawowe i nie przynosi spodziewanych efektów.
Czy tych wszystkich chorób jest coraz mniej? Czy współczesna medycyna spowodowała, że mniej ludzi choruje na te choroby? Czy może z roku na rok coraz więcej ludzi zapada na te straszne choroby?
Aby być zdrowym i dodatkowo począć zdrowego potomka wystarczy oczyścić organizm z tych wcześniej wymienionych szkodliwych substancji i wtedy on sam wróci do równowagi i tą równowagę utrzyma.
Jak to uzyskać?
1/ Ograniczyć w codziennej diecie do minimum węglowodany, szczególnie cukry proste, ale i te złożone w postaci skrobi ( ryż, makarony, płatki owsiane, placki, chleb, bułki, kluski, wypieki cukiernicze). Każdy gram skrobi, którą spożywamy zamienia się w naszym organizmie w cukier prosty. Nie pijmy żadnych słodkich napojów typu soki owocowe, cole, fanty, kubusie, itd. Nie objadamy się owocami bo też zawierają niestety dużo cukrów, w tym wyjątkowo szkodliwą fruktozę!
2/ Pijmy codziennie 2,5 litra wody. Absolutnie nie pijemy wody z plastikowych butelek. Już lepiej napijmy się kranówki o ile nasze ujęcie jest zaopatrzone w odpowiednie filtry oczyszczające wodę np. z chloru, a dodatkowo woda jest biologicznie czysta (brak np. bakterii E.coli).
3/ Aby zadbać o florę bakteryjną jelit jedzmy KISZONKI. Jest to absolutna podstawa zdrowego żywienia nie tylko w przygotowaniu do ciąży. Pijmy soki z kiszonej kapusty, soki z kiszonego buraka, ogórków i z wszystkiego co można kisić.
4/ Nie pijemy mleka UHT w kartonach, jest to wyrób mlekopodobny! Proponuję jedynie; mleko kwaśne, maślanki, kefiry i jogurty, ale tylko naturalne, niesłodzone, niebarwione itp. produkty bezlaktozowe.
5/ Pijemy SOKI codziennie lub co drugi dzień, ale warzywne, z warzyw ekologicznych. Jest to naturalna i bardzo efektywna metoda usuwania toksyn i wzmacniania całego układu odpornościowego. Do ich przygotowania używamy tylko wyciskarek wolnoobrotowych.
6/ Bezwzględnie sprawdzamy stan tarczycy i w przypadku choroby doprowadzamy do prawidłowego funkcjonowania.
7/ Suplementacja JODEM jest bezwzględnie konieczna (jest w produktach dla kobiet starających się zajść w ciążę)
8/ Suplementacja witaminowa;
Utrzymujemy poziom witaminy D ( metabolit 25(OH) między 50-70 ng/ml.
Witamina C – suplementacja profilaktycznie nawet 5 g na dobę (może być kwas L-askorbinowy lub askorbinian sodu).
Witaminy A,E,K2MK7
9/ Wzbogacamy dietę w KOLAGEN spożywając wysokiej jakości parówki, salcesony, galarety, kurze łapki, rosoły z tłustych kur, golonki gotowane a nie pieczone.
10/ Spożywamy dużo JAJEK, a w szczególności żółtka, które zawierają absolutnie niezbędny cholesterol, lecytynę, cholinę – kluczowe produkty do rozwoju mózgu płodu.
11/ RYBY morskie i owoce morza – nie spożywamy ze względu na skażenie rtęcią.
12/ UŻYWKI – bez komentarza.
13/ Dbajmy o prawidłowy stan UZĘBIENIA – to w naszych ustach rozpoczyna się droga do zdrowia naszego i zdrowia potomstwa. Nieleczone zęby są źródłem zakażeń, porodów przedwczesnych i poronień, niskiej masy urodzeniowej i wielu innych powikłań.
14/ Wyleczmy wszystkie infekcje skórne, także grzybicze!
15/ kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 – DHA, EPA, ALA – znajdziemy je w produktach dla kobiet planujących ciążę.
16/ Aktywność fizyczna. Umiarkowana aktywność fizyczna na świeżym powietrzu codziennie po pół godziny lub 3x w tygodniu po godzinie. Ruch i wysiłek rozładowują stres i napięcia życia codziennego. Zapewnia też prawidłowe dotlenienie organizmu.
17/ Tylko ekologiczne środki do higieny intymnej, myjące i piorące.
18/ I na koniec bezwzględnie zadbać o stan psychiczny, pozbyć się dewastujących naszą psychikę złości, agresji, nienawiści, zazdrości, nauczyć się wybaczania, nauczyć się pozytywnego myślenia, nawiązywać tylko dobre relacje z otoczeniem, a przede wszystkim z najbliższą rodziną i znajomymi.
W/w propozycje są dość obszerne ale stosowanie jest bardzo proste, wymaga to tylko pewnych nawyków i rutyny i to nie tylko dla par starających się o potomstwo.Opis z całą pewnością nie wyczerpuje tematu, ale może być przyczynkiem do dalszych przemyśleń i działania.
Leave a Reply